αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Όχι άλλο μυστήριο

αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Όχι άλλο μυστήριο

αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου Όχι άλλο μυστήριο

Blog Article

Λίγα γνωστά στοιχεία για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Εξαιτίας των πολλών μηνών, ακόμα και ετών, πόνου και μειωμένης φυσικής δραστηριότητας οι μύες και το αναπνευστικό σας σύστημα πιθανά δεν βρίσκονται και στην καλύτερη κατάσταση. Εκτελώντας το κατάλληλο για εσάς πρόγραμμα ασκήσεων, θα διευκολύνεται τις κινήσεις σας μετεγχειρητικά και θα μειώσετε τον κίνδυνο επιπλοκών από το αναπνευστικό σας σύστημα.


Ο φυσικοθεραπευτής δύναται να εξετάσει το περιβάλλον του σπιτιού σας εάν χρειαστεί, και να σας υποδείξει τυχόν αλλαγές που θα σας διευκολύνουν, όπως την τοποθέτηση ανυψωτών στο κρεβάτι σας, την επιλογή μιας άνετης για εσάς καρέκλας, την απομάκρυνση χαλιών, καλωδίων, κατοικίδιων ζώων, την τοποθέτηση αντικειμένων καθημερινής χρήσης στο ύψος της μέσης σας κ.τ.λ.


Σημαντικό κομμάτι της πλήρους αποκατάστασής σας είναι ένα κατανοητό φυσικοθεραπευτικό πρόγραμμα ασκήσεων. Η φυσικοθεραπεία ξεκινά άμεσα μετά το χειρουργείο και συνεχίζεται σε καθημερινή βάση έως την έξοδό σας από το νοσοκομείο. Το πρόγραμμα των ασκήσεων διατηρείται και μετά την έξοδό σας, ενώ ύστερα από την εκτίμηση του χειρουργού και του φυσικοθεραπευτή πιθανό να συσταθεί η παρουσία του φυσικοθεραπευτή και στο σπίτι.


Σχετικά με το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Τις επόμενες ημέρες στόχος μας είναι η επανάκτηση του μυϊκού ελέγχου του κάτω άκρου, ώστε να βελτιωθεί ο τρόπος με τον οποίο γίνονται οι ασκήσεις, το κάθισμα στην καρέκλα, η βάδιση και η άνοδος/κάθοδος της σκάλας. Ενθαρρύνεται πάντα η άμεση κινητοποίηση σας, για την ταχύτερη ανεξαρτητοποίηση σας, αλλά και την βέλτιστη λειτουργία όλων των συστημάτων του οργανισμού (φλεβικό, αναπνευστικό, γαστρεντερικό).


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Αρχικά, ο πόνος και ο φόβος μπορεί να αναστείλουν την φυσιολογική βάδιση, αλλά με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σύντομα αυτή θα αποκατασταθεί. Συνήθως, η χρήση του περιπατητήρα ή των δυο βακτηριών διαρκεί τις πρώτες 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση και ακολουθεί η χρήση μιας βακτηρίας για περίπου άλλες 2 εβδομάδες.


αναστροφη αρθροπλαστικη ωμουαναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Πριν από την επέμβαση, είναι πολύ συνηθισμένο να εντοπίζεται ανισοσκελία, δηλαδή εξαιτίας της αρθρίτιδας το πάσχον μέλος να είναι κοντύτερο από το φυσιολογικό. Το σώμα σας όμως έχει προσαρμοστεί σε αυτή την αλλαγή και παρά την αποκατάσταση του μήκους του μέλους σας από τον χειρουργό, στην αρχή θα νιώθετε πως το χειρουργημένο πόδι τώρα είναι πιο μακρύ.


Λίγα γνωστά στοιχεία για το αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Οι ασκήσεις αυτές γίνονται τόσο στο προεγχειρητικό όσο και στο μετεγχειρητικό στάδιο. Συστήνεται το πρόγραμμα ασκήσεων να γίνεται 2-3 φορές την ημέρα. : κινήστε την ποδοκνημική και τα δάκτυλα πάνω κάτω. Η άσκηση αυτή βοηθάει την κυκλοφορία του αίματος και στην αποσυμφόρηση του οιδήματος στην γάμπα. Σε συνδυασμό με την χρήση των ορθοπαιδικών καλτσών και της φαρμακευτικής αντιπηκτικής αγωγής μειώνει την πιθανότητα θρόμβωσης.


ξαπλωμένος ανάσκελα με τα πόδια σας τεντωμένα και ένα ρολό πετσέτας κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου άκρου. Πιέστε με το γόνατο την πετσέτα προς τα κάτω, σφίγγοντας το μυ του μηρού. Κρατήστε μετρώντας έως το 5 και χαλαρώστε. Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα. ξαπλωμένος ανάσκελα, καθιστός ή όρθιος, σφίγγετε τους μύες τους μύες των γλουτών.


Επαναλάβετε 100 φορές την ημέρα. ξαπλωμένος ανάσκελα λυγίζετε σιγα-σιγά το χειρουργημένο πόδι γλιστρώντας την πτέρνα πάνω στο κρεβάτι και επαναφέρετε. Η γωνία του ισχίου δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 900. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων. ξαπλωμένος ανάσκελα και με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού τεντώνετε το γόνατο.


Νέος χάρτης βήμα προς βήμα για αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου


Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων. ξαπλωμένος στο κρεβάτι και με τα πόδια τεντωμένα, ανοίγετε το ισχίο προς τα έξω και επιστρέψτε στην αρχική θέση. αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου. Η άσκηση μπορεί να είναι επώδυνη εξαιτίας της προσπέλασης του χειρουργείου, αλλά είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας γιατί σας βοηθάει στην βάδιση και στο ανέβασμα και κατέβασμα από το κρεβάτι.
καθιστός στο κρεβάτι ή στην καρέκλα με το πόδι να κρέμεται κάτω, τεντώνετε το γόνατο. Μην σηκώνετε το γόνατο ή τον μηρό από το κρεβάτι. Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων. ξαπλωμένος στο κρεβάτι, λυγίζετε και τα δύο γόνατα ώστε τα πέλματα να ακουμπούν στο κρεβάτι, και σηκώνεται την λεκάνη σας ψηλά σφίγγοντας τους γλουτούς.
Επαναλάβετε 3 σετ των 10 επαναλήψεων. καθισμένος σε μια καρέκλα με χέρια, ξεκολλήστε τους γλουτούς σας από την καρέκλα χρησιμοποιώντας τα χέρια σας (τεντώνοντας δηλ. τους αγκώνες σας). Ξεκινήστε με μικρή βοήθεια σπρώχνοντας ελαφριά με τα πόδια σας, ενώ σταδιακά όλο το βάρος το παίρνουν τα χέρια σας. Μετά την λήψη αναισθησίας, είναι πολύ σημαντική η εκτέλεση αναπνευστικών ασκήσεων.


Η μόνη καλύτερη στρατηγική για χρήση για αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Στο δεύτερο στάδιο της αποκατάστασης που συνήθως ξεκινάει μετά τον 1ο μήνα από το χειρουργείο, μπορείτε να ενισχύσετε το πρόγραμμα με τις παρακάτω ασκήσεις: ξαπλωμένος στο κρεβάτι, με το γόνατο του δικτυακός τόπος μη-χειρουργημένου ποδιού λυγισμένο ώστε το πέλμα να ακουμπάει στο κρεβάτι, σφίγγετε το γόνατο του χειρουργημένου ποδιού και σηκώστε όλο το πόδι τεντωμένο ψηλά.


Απαγωγή ισχίου από πλάγια θέση: ξαπλωμένος πλάγια στο κρεβάτι με το εγχειρισμένο άκρο πάνω, το σηκώνουμε ψηλά κάνοντας απαγωγή. Στην αρχή η άσκηση αυτή θα γίνεται υποβοηθούμενα από κάποιον άλλον και σταδιακά θα αποκτήσετε πλήρη έλεγχο της κίνησης. Κάμψη – έκταση – απαγωγή ισχίου από όρθια θέση: όρθια θέση κρατώντας τον περιπατητήρα ή κάποιο σταθερό αντικείμενο (τραπέζι, καρέκλα, κρεβάτι), κατευθύνετε το άκρο σας εδώ μπροστά, πίσω και στο πλάι με αργές κινήσεις.


Παρόλα αυτά απαγορεύεται να κολυμπήσετε στυλ πεταλούδας πριν τις 6 εβδομάδες. Ξεκινήστε με ασκήσεις που θα διαρκούν αρχικά 10’ – 15’, ύστερα από συνεννόηση με τον φυσικοθεραπευτή σας. Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται σε βάθος μεταξύ της μέσης και του στήθους σας, καθώς όσο βαθαίνει το νερό τόσο αυξάνεται η δυσκολία των ασκήσεων (αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου).


Κορυφαίες οδηγίες αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου
Κατά την διάρκεια της επιτόπιας βάδισης τα γόνατα δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος των ισχίων. Επαναλαμβάνετε για λίγα λεπτά. Ημικαθίσματα Στέκεστε όρθιος και κρατιέστε από την κουπαστή αν χρειάζεται. Λυγίστε τα γόνατα σας αλλά όχι πάνω από 900. Επαναλαμβάνετε 10 φορές. Απαγωγή ισχίου Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται (αναστροφη αρθροπλαστικη ωμου).


Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην αντίθετη πλευρά. Επαναλάβετε 10 φορές. Έκταση ισχίου Στέκεστε όρθιος και κρατώντας μια κουπαστή αν χρειάζεται. Φέρνετε το πόδι σας προς τα πίσω, κρατήστε μερικά δευτερόλεπτα και επαναφέρετε στην αρχική θέση. Σιγουρευτείτε ότι τα δάκτυλα λάβετε περισσότερες πληροφορίες του ποδιού σας κοιτούν μπροστά και ότι δεν γέρνετε στην μπροστά.

Report this page